Cele mai populare tehnici de masaj terapeutic

Ultima actualizare: ianuarie 24, 2025
Mâinile terapeutului care oferă masaj deep tissue unui client

In acest articol

În acest articol, îți prezentăm trei dintre cele mai populare tehnici de masaj terapeutic și beneficiile lor pentru corp și minte. 

Vei afla informații utile despre aceste terapii și cum le-am adaptat la doSense, astfel încât să-ți oferim o experiență cât mai plăcută!

Ce înseamnă masaj terapeutic?

Masajul terapeutic reprezintă o abordare holistică pentru întreținerea sănătății și stării de bine. Terapia prin masaj implică mișcarea țesuturilor moi din corp pentru a obține diferite beneficii precum diminuarea tensiunii musculare și reducerea stresului.

Masajul este practicat de mii de ani. În prezent, sunt disponibile peste 80 de tehnici recunoscute de masaj terapeutic, cu diverse presiuni și mișcări. Fiecare tip de masaj are scopuri și aplicabilități diferite, adaptate nevoilor individuale.

Un masaj terapeutic se bazează pe frecarea, apăsarea sau manipularea mușchilor și a altor țesuturi moi, cu mâinile, coatele, antebrațele, sau chiar cu picioarele. 

În alegerea stilului de masaj potrivit, fiecare persoană trebuie să se întrebe ce își dorește: relaxare și reducerea stresului, îmbunătățirea calității pielii, sau ajutor în cazul unei probleme de sănătate, precum dureri lombare sau cervicale.

De asemenea, fiindcă masajul terapeutic face parte din categoria tipurilor de terapie somatică, acesta ajută corpul să proceseze tensiunile acumulate în corp în urma experiențelor traumatice.

Pentru a lua cea mai bună decizie, se recomandă o discuție cu terapeutul. Acesta va enumera tehnicile pe care le utilizează și, în funcție de vârstă, starea generală și obiectivele specifice ale persoanei, își va ajusta tehnica astfel încât ședințele de masaj să fie cu adevărat benefice.

Deep tissue – Tehnica de masaj intensă ce eliberează mușchii piciorului, spatelui și mâinii

Masajul deep tissue se numără printre cele mai intense tehnici de masaj terapeutic, fiind recomandat în cazul zonelor dureroase sau extrem de tensionate. În general, sunt țintiți mușchii piciorului, spatelui și mâinii, deoarece acolo se concentrează majoritatea tensiunilor aplicate corpului.

Masajul ajută la descompunerea țesutului cicatricial ce apare în urma unei răni și la diminuarea tensiunii musculare. Prin creșterea fluxului sanguin în zona tratată sunt stimulate reducerea inflamației și vindecarea mai rapidă. 

Acest tip de masaj poate fi folosit pentru a trata dureri lombare cronice, însă părerea unui specialist este crucială pentru a asigura compatibilitatea tehnicii cu situația clientului.

Cum se face un masaj deep tissue?

Această tehnică de masaj constă în mișcări lente și profunde, cu o presiune intensă, pentru a ajunge la straturile interioare ale mușchilor și țesutului conjunctiv. Specialistul în această tehnică de masaj va aplica presiune atât de-a lungul țesutului muscular, cât și perpendicular pe fibrele musculare. 

Spre deosebire de masajele obișnuite, un masaj deep tissue este mai specific, vizând direct zonele problematice. 

Terapeutul folosește tehnici variate, inclusiv presiune aplicată cu mâinile, coatele sau antebrațele, pentru a elibera tensiunea acumulată în mușchi. Această abordare poate provoca o senzație de durere plăcută, care nu este excesivă.

Cui se recomandă masajul?

Acest masaj se recomandă în diverse situații și în tratarea a numeroase afecțiuni:

  • Dureri lombare persistente, dureri de umeri, gât rigid
  • Recuperarea sportivilor după depunere de efort fizic intens
  • Probleme musculo-scheletale: tendinită, sindrom de tunel carpian, spasme
  • Corectarea dezechilibrelor posturale
  • Stres emoțional sau fizic
  • Recuperarea după leziuni musculare sau articulare

Deep tissue doSense – terapie multisenzorială pentru starea ta de bine

Considerăm că masajele terapeutice sunt de succes atunci când și clientul, și specialistul comunică deschis. De aceea, la prima ședință aflăm ce te preocupă, ce îți dorești și unde simți disconfort. Apoi, cu acordul tău, combinăm tehnica deep tissue cu beneficiile uleiurilor esențiale doTerra, selectate pe baza unei scanări bioenergetice cu dispozitivul iTovi. 

Vei resimți beneficiile atât la nivel fizic, cât și psihic, prin ameliorarea durerilor, relaxare musculară și o binemeritată stare de bine. 

Masajul de relaxare – un masaj blând, care induce relaxarea profundă

Într-o lume în care stresul este la ordinea zilei, un masaj care detensionează mușchii piciorului, spatelui, și mâinii și induce o stare de bine este mereu o opțiune benefică. 

Ședințele de masaj se desfășoară, de regulă, pe un fundal de muzică liniștitoare, cu lumini difuze și cu uleiuri aromate, pentru a spori efectul relaxant.

Cum se face un masaj de relaxare?

Masajul se concentrează, de obicei, pe spate, umeri, brațe și picioare. Tehnicile includ efleuraj (mângâieri lungi și ușoare), care stimulează circulația sanguină, și frământări moderate, care reduc tensiunea musculară. 

Masajul este executat cu mâinile sau degetele, pentru relaxarea mușchilor și a pielii, iar presiunea poate varia, de la ușoară, până la medie.

La fel ca în cazul masajului somatic signature, ședința încorporează deseori uleiuri esențiale doTerra cu certificat de puritate, care funcționează în simbioză cu tehnicile de masaj.

Cui se recomandă masajul de relaxare

Masajul de relaxare este benefic pentru oricine, dar poate fi un tratament eficient în caz de: 

  • Stres
  • Tensiune emoțională
  • Oboseală cronică
  • Insomnie
  • Sedentarism

Persoanele care suferă de anxietate sau depresie pot resimți ameliorarea simptomelor, prin reducerea nivelului de cortizol și stimularea secreției de serotonină și dopamină.

Masaj de relaxare doSense – oază de calm și echilibru

La doSense, vrem ca sesiunile de masaj de relaxare să te recentreze în realitatea proprie.

Relaxarea nu este un moft, ci o stare emoțională care ajută la procese de echilibrare a organismului, precum: micșorarea tensiunii, scăderea pulsului, îmbunătățirea somnului, detensionarea mușchilor, întărirea digestiei, promovarea creativității, și multe alte beneficii.

Reflexoterapia – Stimularea punctelor de presiune pentru ajutor în diverse probleme de sănătate

Reflexoterapia este o terapie complementară bazată pe stimularea punctelor reflexe de pe mâini, picioare, față și urechi, care corespund diferitelor organe și sisteme ale corpului.

Cea mai cunoscută dintre variațiile acestei tehnici de masaj implică reflexoterapie aplicată pe talpă, datorită credinței că întreaga hartă a organelor corpului este prezentă pe talpă prin puncte de presiune. De aceea, se crede că simpla durere în talpă reflectă un dezechilibru al organismului.

Cum se face reflexoterapia?

Terapeutul folosește tehnici blânde sau ferme, aplicând presiune cu degetele, de obicei prin mișcări circulare sau apăsări ritmice, pentru a stimula fluxul de energie și a îmbunătăți funcționarea organelor asociate. 

Procesul nu rezultă în durere în talpă, deoarece presiunea aplicată este medie și urmărește să elibereze tensiunile acumulate, să relaxeze sistemul nervos și să stimuleze circulația sanguină.

Cui se recomandă reflexoterapia

Reflexoterapia se recomandă persoanelor care suferă de stres și anxietate, și celor cu afecțiuni digestive (constipație, balonare). 

Pot efectua ședințe de reflexoterapie pe talpă, mână, față și urechi și cei care au tulburări hormonale (dezechilibre tiroidiene, sindrom premenstrual, menopauză), dar și sportivii și persoanele active care resimt puncte dureroase în talpă. 

Reflexoterapia este o soluție la îndemână și pentru cei care vor să doarmă mai bine, să-și crească nivelul de energie și să-și întărească sistemul imunitar. Reflexoterapia stimulează capacitatea naturală a corpului de a se vindeca prin echilibrarea energiei interne și îmbunătățirea funcțiilor organelor. 

Reflexoterapia doSense: echilibru, revigorare, vindecare 

La doSense, reflexoterapia este integrată în principiile noastre holistice. Prin presopunctura delicată aplicată pe talpă, stimulăm punctele reflexe care ajută corpul să-și regăsească energia și starea de bine. De asemenea, folosim și uleiuri esențiale doTerra, atent selectate pentru nevoile tale unice, eficiente în tratarea: migrenelor, insomniei sau stresului.

Masaj terapeutic la doSense

Masajul terapeutic reunește o gamă variată de tehnici adaptate nevoilor fiecărei persoane, de la relaxare profundă la ameliorarea tensiunilor cronice. 

Fiecare metodă de terapie prin masaj aduce beneficii semnificative pentru corp și minte, contribuind la reducerea stresului, îmbunătățirea circulației și creșterea stării generale de bine. 

La doSense, fiecare programare devine o experiență multisenzorială, creată pentru a-ți aduce liniște, energie și o nouă perspectivă asupra îngrijirii personale. 

Întrebări frecvente

Cât durează un masaj terapeutic?

Masajul terapeutic include mai multe tehnici de masaj, printre care cele menționate mai sus, care necesită timpi diferiți de execuție. De aceea, o ședință de terapie prin masaj poate varia între 30 și 120 de minute, în funcție de tipul de masaj ales. 

Ce este doTerra?

doTERRA este o companie cunoscută pentru promovarea sănătății naturale, producția și comercializarea uleiurilor esențiale 100% organice de calitate terapeutică, precum și a altor produse pentru sănătate și wellness.

Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt extracte naturale concentrate, obținute din diferite părți ale plantelor aromatice: flori, fructe, frunze, scoarță, rădăcini, și semințe. Acestea conțin compuși volatili (adică se evaporă ușor la temperatura camerei) responsabili pentru aroma și proprietățile terapeutice ale plantei din care sunt extrase.
La doSense, folosim exclusiv uleiuri esențiale pure doTerra, certificate CPTG (au calitatea terapeutică pură garantată).